Коли варто змінювати кар'єру

Наявність або відсутність кризи абсолютно не означає, що ви повинні працювати на роботі. Це не привід робити своє життя глибоко нещасним. Тому в той момент, коли ви відчуваєте, що настав кар'єрний глухий кут, ви повинні зробити наступне.
Коли все погано
Для початку потрібно зрозуміти, чи дійсно настала криза кар'єри. Для цього ви повинні виїхати у відпустку, одні або з близькими людьми, які не викликають стрес. Потрібно відключити всі гаджети і просто, що називається, побути «овочем». Ви не повірите, наскільки це важливо. Відпочивши, мозок на другий тиждень почне говорити вам, що дійсно важливо. Якщо після двох тижнів ви повернетеся на роботу і все буде, як і раніше, не милим і жахливим, це значить, треба різко йти. Питання різкості залежить від зобов'язань. Якщо є маленька дитина, іпотека, немає сенсу кидати все в один день. Тоді треба починати просто терміново шукати. Причому не повторюючи помилок минулого, а те, що вам підказав після відпочинку мозок. Можна сходити до кар'єрного консультанта, змінити свою історію, щоб вийти з кар'єрного глухого кута. Якщо людина, наприклад, була дизайнером в «Афіші», а стала у Look At Me, це все одно буде повторення одного і того ж.
Другий випадок - мономіста. Якщо ваше місто прив'язане до одного підприємства, і цьому підприємству погано, то місто стає глибоко депресивним. Треба різко змінювати кар'єру і їхати. Якщо на підприємстві перестають платити зарплату, люди починають шукати інше місце, і це теж різка зміна кар'єри.
Третій випадок - якщо вас принижують, починаючи від шовінізму і до того, що до вас пристає керівник, все не клеїться. Це важливий момент: якщо це не разова історія, а те, що людина постійно в такій ситуації. Не треба сподіватися, що все пройде, а теж йти.
Що відбувається після зміни роботи
Один мій знайомий топ-менеджер, керівник ключового підрозділу крупного інтернет-проекту, який заробив для компанії мільйон грошей, в останні роки був нещасний. Йому щодня все показували, що він більше не успішний, не відповідає духу часу. Але оскільки він був дуже заслуженою людиною, то його ніхто не гнав, просто поступово відбирали шматки повноважень, хоча у нього було почесне місце. Він працював понад десять років і боявся кинути компанію, бо був дуже прив'язаний до продукту, але при цьому 35-річний чоловік виглядав на 50, оскільки кожен день у нього проходив у стресі. Я була його кар'єрним коучем, в якийсь момент я його накрутила, і він кинув заяву про звільнення. Він сам злякався і через два дні побіг її відкликати, але його вже оформили. Він отримав великий парашут і пішов. Він був без роботи якийсь час, а потім зустрів невеликий стартап, взагалі не пов'язаний з Інтернетом, вклав у нього грошей. Зараз проект успішний, він продає обладнання компаніям в декількох країнах. Та людина щаслива, тому що вона там найкраща, вона там затребувана.
Інша історія. Одна дівчинка була одним з редакторів невеликого культурного ЗМІ. Воно загиналося, перспективи незрозумілі, скоротять - не скоротять, перевели на скорочений робочий тиждень та інше. Вона шила ляльки і відкрила свою майстерню. Дохід у неї тепер дещо більше: тоді вона отримувала 60 тисяч, і зараз стільки ж, вона трохи підробляє, щось ще пише. Але вона абсолютно щаслива. Вона каже, що тепер не залежить від роботодавця, у неї є своя маленька справа, за яку вона відповідає сама і розуміє, що буде завтра.
Чого варто побоюватися
Змінювати сферу діяльності треба не від відсутності роботи, а за велінням душі. Якщо вам подобається ваша галузь, краще впадіть по зарплаті, але залишіться всередині. Якщо не подобається, то все змінюйте. Зараз середній термін пошуку роботи - три-чотири місяці, для топів - шість-сім місяців. Довше вже критично. Значить, треба змінювати вимоги, знижувати вимоги по зарплаті або позиції, розбиратися з резюме.
При цьому на новому місці все теж може бути непросто, у вас може щось не вийти, тому що це нова справа. Треба побоюватися того, що ви не приживетеся в новій компанії. Не варто забувати, що у нас криза, незрозуміло, що відбувається з економікою, і це також може позначитися на новій кар'єрі. Тому до зміни кар'єри треба ставитися дуже усвідомлено. Не варто відразу кидатися на першу вакансію, а вибирати те, що подобається. Тому що, незважаючи на кризу, робота є.

www.the-village.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад