У чому секрет справжньої самодисципліни?

Вивчіть біографії тих, хто досяг великих успіхів у своїй справі, і ви побачите дисципліну в дії. Дисципліна - це, так би мовити, наріжний камінь вміння володіти собою. У стародавній східній книзі мудрості, Бхагават-гіті, говориться: "Без дисципліни у нього немає розуміння внутрішньої сили;без внутрішньої сили у нього немає спокою, а якщо немає спокою, хіба може бути радість?

Самодисципліна є основою внутрішньої сили.
Дисципліна - це джерело, що дозволяє вам жити тим життям, яке ви заслуговуєте. Ви повинні зміцнювати свою серцевину, якщо ви дійсно хочете проявляти свої найвищі можливості задля особистого і професійного успіху.За допомогою дисципліни ви приборкаєте то палаюче всередині вас полум'я, яке необхідно для того, щоб зосередитися на своїх головних цілях і здійснити свої мрії.

У чому справжній секрет дисципліни?
Я визначаю дисципліну як гідність, що дає людині мужність і внутрішню рішучість для того, щоб його слова не розходилися з ділом. Дисципліна - це уміння виконувати свої обіцянки. Я говорю не тільки про обіцянки, які ви даєте іншим.Я маю на увазі також обіцянки, які ви даєте самому собі, ці, здавалося б, незначні щоденні рішення - від рішення відмовитися від зайвого шматочка шоколадки до особистого зобов'язання змусити себе рано встати з ліжка для пробіжки в морозний зимовий ранок.


Дисципліна означає, що ви перестаєте витрачати час на різні дрібні, "невідкладні" справи, які з'їдають ваш день, щоб розпалити в собі полум'я оволодіння собою.Дисципліна дає сміливість і внутрішню силу перестати витрачати стільки часу на всякі дрібниці і направляти свою енергію на ті види діяльності, які дійсно зроблять ваше життя щасливішим.
Виховання звички до дисципліни вимагає зусиль, сили волі і мужності.Йти по життєвому шляху, слідуючи орієнтирам дисципліни, щоб досягати поставлених цілей, живучи саме таким життям, яку ви собі уявляли, - для цього потрібна велика сміливість. Жити таким життям чудово. Це шлях вільної людини, адже ви стали господарем свого життя.Ви починаєте самі розпоряджатися своєю долею. І це джерело великого просвітління. Ви задаєте свій курс і після цього повинні зважитися йому слідувати.І це дає величезну впевненість у собі, оскільки ви усвідомлюєте, що ви один надаєте вплив на своє життя і, якщо вам не подобається те, що ви бачите, ви в змозі це змінити. Ви керуєте обставинами замість того, щоб дозволяти їм управляти вами.Ви розпоряджаєтеся своєю долею, а не доля розпоряджається вами.

Створення дисципліни
Як сформувати самодисципліну? Принцип побудови самодисципліни можна сформулювати в семи словах: відмовтеся від швидкого задоволення заради довгострокового успіху.Ви створюєте самодисципліну, жертвуючи тим, що зробити легко, заради того, що зробити потрібно.Коли ви відмовляєтеся робити що-то під впливом пориву, щось таке, що обіцяє не-скільки приємних миттєвостей, але не дає нічого в плані майбутнього, а замість цього беретеся за щось, що, як підказує вам ваше серце, дійсно того варто, от тоді ви починаєте будувати самодисципліну.Коли ви займаєтеся не подобається вам, але, як ви розумієте, необхідними речами, ви створюєте дисципліну.
Гравці-зірки на ігрових полях бізнесу і в житті постійно підвищують свої стандарти. Вони розуміють, що створені для слави і що долею їм визначено повністю розкрити свої таланти.Вони виконали велику внутрішню роботу і зосереджені на досягненні особистої переваги. Вони знають, що їх доля - жити осмислено і бути людьми дії. Справжнім лідерам дано зрозуміти, що вміння володіти собою приходить не відразу, воно формується кожен день.І що ці дні переходять в тижні, а тижня - у місяці. І їхній час приходить тоді, коли ці дрібні, щоденні кроки щодо вдосконалення самодисципліни призводять до дивовижного поліпшення якості життя.

Три уроки створення самодисципліни

1. Доводьте до кінця розпочате.Візьміть відповідальність за прийняті рішення. Ніщо не повинно заважати їх реалізації. Слідувати наміченим планом, і концентрувати свою увагу тільки, на тих справах, які є головними. Для цього я вдаюся до нехитрої філософії: доводити до кінця розпочате.Ця проста практика надзвичайно ефективна, оскільки, застосовуючи її, ви більше не є рабом імпульсів, викликаних вашої слабкістю, які мовчки штовхають вас на шлях найменшого опору і спонукають вас відступити, не досягнувши своєї мети, якою б близькою вона не була.Навпаки, ви повністю контролюєте себе і використовуєте свою внутрішню силу для виконання гідних завдань, скажімо, написання нової і актуальної книги з розвитку творчого мислення, вивчення нового для вас мови або створення динамічно розвивається.

2. Не базікайте даремно
У буддистських ченців є улюблена стратегія з розвитку сили волі, що використовувалась багатьма культурами для створення величезних запасів сили волі і рішучості. Це обітницю мовчання. Можливо, вам незрозуміло, яким чином багатоденне мовчання розвиває силу волі?Ви не піддаєтеся імпульсу, який вимагає, щоб ви говорили. Ви дали обіцянку і поставили завдання зберігати мовчання протягом декількох годин, а то й усього дня, і потім знайшли в собі мужність це обіцянку стримати. І ці мужність і здатність швидко поширюються на інші сфери вашого життя.Виконання невеликих завдань розвиває здатність до досягнення більш серйозних цілей, наприклад, більш ефективного управління своїм часом, побудови більш глибоких взаємин або розвитку своїх фізичних здібностей.

3. Рано вставайте
Рано вставати вранці - одна з основних звичок великого числа видатних людей, яких мені доводилося спостерігати, від Теда Тернера до Нельсона Мандели.Сам я привчив себе вставати о п'ятій ранку після того, як виявив, що, коли я встаю так рано, у мене з'являється час, необхідний мені для того, щоб спокійно писати і роздумувати. Безсумнівно, це одне з кращих справ, які я роблю для себе.Але я дійсно заслужив на те, що дало мені раннє вставання. Я не завжди був "жайворонком", але чим більше я дізнавався про людей, що жили більш щасливою, здоровою і осмисленою життям, тим краще я розумів сенс раннього вставання.І чим більше тренував я свою волю і вставав з теплого ліжка, щоб робити те, що я обіцяв собі зробити, тим сильніше,вона (воля) ставала.

Ваші думки формують ваш світ.
Найголовніше, однак, це зрозуміти,що дисципліна приходить в оточуючий нас світ з підлеглого дисципліни внутрішнього світу.І що підкоряється дисципліні внутрішній світ є продуктом правильного мислення, що надихають, підлеглих дисципліни і просвітлених думок. Керівництво життям починається з керівництва свідомістю.І, загартовуючи свій характер для побудови самодисципліни, по-розмишляйте над наступними словами Емерсона: "Те, чим ми наполегливо займаємося, стає для нас легше, але не тому, що змінився характер нашого заняття, а від того, що зріс-ла наша здатність цим.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад