Сім практичних порад як працювати менше, але краще

«Я так багато працюю», «я затримуюся на роботі допізна», «я забув про вихідні» та, звісно, на все інше часу катастрофічно не вистачає. Знайоме? Працювати багато й працювати продуктивно – не одне й те саме. Ми забуваємо про планування, визначення пріоритетності або багато відкладаємо «на потім».
Дотримуючись простих порад, можна працювати менше, але краще.
1. Можна не добиратися до кінця списку завдань, але скласти його потрібно
У багатьох людей ці списки виглядають страшно. Але в них важливо відрізняти проекти, які складаються з декількох кроків, від, власне, кроків. Одна з причин, чому ми продовжуємо думати про роботу, навіть приходячи додому, – в тому, що ми не можемо зупинитися і визначити для себе свою денну норму.
Замість «вічного списку справ» спробуйте кожного дня складати «список справ сьогоднішніх». Визначте вранці обсяг роботи на сьогодні, а коли він буде виконаний, забудьте про роботу до завтра. І, з почуттям виконаного обов'язку, спілкуйтеся з сім'єю і друзями,
2. Головне – виділити головне
Як би тавтологічно це не звучало, але вміння виділяти першочергове сприяє грамотному розподілу часу й ресурсів. Психологи пропонують просту схему: «АБВГД» і «1,2,3,4 ...», де А1 - справа першорядної важливості та приступити до пункту А2 не можна, не завершивши А1.
Взагалі, грамотне розставленя пріоритетів – запорука успіху. І тут важливо навчитися говорити ввічливе «ні» справам і людям, які не входять у список пріоритетів. Це істотно заощадить ваш час, дозволить розподіляти його більш ефективно й працювати менше.
3. Слідкуйте за послідовністю
Це правило – наслідок попередніх. Вважається, що навик послідовно виконувати кожну справу, завершуючи її до кінця і не перестрибуючи від одного до іншого, здатний підвищити нашу ефективність у 5 разів. Тільки вдумайтеся в цю цифру!
4. Перевіряйте пошту тричі на день
Якщо, звичайно, ваша робота не залежить безпосередньо від листування і швидкості обміну повідомленнями, заведіть графік перевірки листів. Наприклад, заходьте в папку «вхідні» в 9 ранку, опівдні і о 4 годині дня і обнуляйте кількість непрочитаних. А решту часу – не відволікайтеся.
5. Багатозадачність у більшості випадків не працює
Можна працювати 100 годин на тиждень і нічого не добитися. Не намагайтеся одночасно вирішувати робочі завдання і читати соцмережі, на все відразу часу все одно не вистачить.
6. Застосовуйте техніку «поїдання жаб»
Ви напевно стикалися з терміном «з'їсти жабу». Якщо ні, то в двох словах: жаби в тайм-менеджменті – це справи, які потрібно вирішувати, але які вирішувати не хочеться. Наприклад, підготовка складного звіту, заповнення нудною документації, дзвінок буркотливого клієнта.
Щоб вони не накопичувалися і не перетворювалися в сніжний ком, потрібно взяти за звичку щодня вранці вирішувати 1-2 завдання-жаби. Після цього братися за більш приємні справи. Якщо кожного дня для вас – це занадто, можете «їсти жабу» один раз в тиждень (краще всього в понеділок) 1-2 години.
7. Одягайте навушники, навіть якщо не любите музику
Найпростіший спосіб показати оточуючим, що ви працюєте над важливим завданням і не хочете відволікатися.
8. Позбавтеся від речей, які вас відволікають, і ...
... боріться з прокрастинація. Сучасні технології дозволяють нам постійно бути онлайн, так що відволіктися від роботи досить легко. Починаєш працювати над завданням, а тут повідомлення, що хтось зазначив вас на фото, ненадовго відкриваєш сторінку в соцмережі, а пройшло вже 1,5 години.
https://www.work.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад