Як правильно шукати роботу? Поради експертів

Одним з найбільш ефективних способів пошуку роботи є звернення до роботодавця особисто. Ви можете відправити своє резюме в HR-службу, потім передзвонити і впевнитися, що ваш лист дійшов до адресата. Таким чином, ви можете одразу потрапити на співбесіду в бажану компанію.

Пряме спілкування вигідне, в першу чергу, самому роботодавцю, оскільки він може відразу сформувати "живе" враження про претендента. Основною перевагою такого підходу є те, що під час вже першого інтерв'ю, що проводиться спеціалістом відділу управління персоналом, складається певна думка про кандидата. Цьому сприяє оцінка кандидатів за критеріями, які застосовуються на глобальному рівні, вона допомагає найбільш ефективно виявити саме ті навички й норми поведінки, що є необхідними для роботи в компанії.

Крім того, у кожної компанії є свої вимоги до технічних навичок кандидатів, і перевірити ці навички можуть тільки професіонали. Під час спілкування кандидата з менеджером відділу, в якому планує працювати кандидат, оцінюються також основні технічні знання, які є обов'язковими для кандидатів. І хто, як не професіонал відділу, може впоратися з цим завданням найкраще? До того ж, під час особистої бесіди у роботодавців з'являється можливість оцінити манери поведінки кандидатів, відкритість у спілкуванні, підготовленість до інтерв'ю та інші аспекти.

Причому кандидат також користується низкою переваг, основні з яких - можливість познайомитися з представниками компанії з самого початку процесу відбору і скласти для себе перші враження.

Найчастіше це перше враження і допомагає шукачам прийняти рішення щодо того, чи дійсно вони хочуть працювати саме в цій компанії. Цьому сприяють такі фактори, як розташування офісу, атмосфера інтерв'ю, професійність фахівців, які спілкуються з кандидатами.

Крім того, під час прямого спілкування кандидати можуть отримати максимальний обсяг інформації, що допомагає їм прийняти остаточне рішення у випадку отримання пропозиції роботи. Так, фахівець відділу управління персоналом відповість на всі запитання щодо особливостей умов праці, а менеджер відповідного підрозділу, як ніхто інший, зможе розповісти шукачу про суть роботи.

При безпосередньому контакті можливе те, що здобувач зможе розглянути ще й іншу вакансію компанії.

Займатися пошуком роботи самостійно або довіритися рекрутинговому агентству - це незалежний вибір кожного претендента. Водночас багато експертів ринку праці радять безробітним використовувати всі можливі способи для досягнення бажаної мети. Ніхто не заборонить вам відправити резюме до рекрутингової агенції і паралельно скласти список компаній, в яких ви хотіли б працювати, й звернутися до них безпосередньо.

Ви можете регулярно самостійно моніторити сайти порталів з працевлаштування і відслідковувати появу свіжих вакансій. Можна просто розмістити своє резюме в Інтернеті і чекати, коли роботодавці знайдуть вас самі.

Для того, щоб пошук був ефективним, задійте максимум джерел. Перш за все, поінформуйте всіх своїх близьких, друзів, знайомих про те, що ви шукаєте нову роботу. Цілком імовірно, що вони володіють корисною інформацією про вакантні місця і з задоволенням підкажуть вам, як знайти роботу, здатну задовольнити ваші амбіції і фінансові запити.

Звертайтеся до центру зайнятості за місцем вашої реєстрації або до будь-якого іншого.

Якщо ви завітали вперше - зверніться до диспетчера-консультанта. Він пояснить, як користуватися інформаційними матеріалами та технічними засобами, що розміщені у центрі зайнятості.

У секторі самостійного пошуку роботи ви маєте можливість самостійно знайти інформацію про вільні робочі місця (розмір заробітної плати, характер та режим роботи, професійні вимоги до кандидатів) і вибрати кращі варіанти свого працевлаштування.

Якщо в секторі самостійного пошуку роботи ви не знайшли необхідної інформації, диспетчер спрямує вас до спеціаліста з працевлаштування, який допоможе підібрати підходящу роботу з урахуванням ваших кваліфікаційних характеристик та побажань.

Також спеціалісти центрів зайнятості:

- нададуть індивідуальні консультації щодо перспектив вашого працевлаштування;

- у випадку неможливості працевлаштування за фахом допоможуть зорієнтуватися у виборі чи зміні професії;

- допоможуть оволодіти необхідними навичками щодо результативного пошуку роботи та технікою самопрезентації роботодавцю;

- запропонують відвідати тематичні або загальні постійнодіючі семінари та тренінги;

- нададуть профінформаційні послуги та індивідуальні консультації з професійної орієнтації.

Не сидіть, склавши руки, адже отримати сьогодні хорошу посаду дуже непросто. Активність і цілеспрямованість - це ті риси, які допоможуть вам працевлаштуватися якнайшвидше. Задійте всі свої зв'язки і джерела, шукайте безперервно. Нехай про вас дізнаються всі!

Джерело: Державна служба зайнятості

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад