Усвідомлений вияв вдячності допомагає уникнути стресу

Однією з найбільш корисних і здорових людських емоцій відомі психологи вважають почуття подяки. Логічно: адже ніщо так не знімає нервову напругу, як позитивний емоційний заряд.

Люди висловлюють подяку по-різному: посмішкою, жестом, поглядом, словом. Здавалося б, що може бути простіше сказати хоча б просте «дякую»? Мінімум зусиль і максимум користі! Однак в буденному житті далеко не кожен і не завжди пам'ятає про те, що варто бути вдячним і говорити про це. Адже це важливо не тільки для того, хто зробив вам добро, але й для вас самих. Про це говорять результати численних досліджень.

«Людина, яка зазнає почуття подяки, здатна бачити, відчувати й цінувати позитивні сторони життя», – підкреслює професор Дірк Лер, який очолює кафедру психології в Люнебургскому університеті. Той, хто звик загострювати свою увагу на хорошому, відчуває себе набагато краще, впевненіше, щасливіше, говорить психолог.

Відомо, що високий рівень стресу негативно впливає на серцеву діяльність, призводить до порушень сну, знижує імунітет. Така людина нерідко не в змозі вирватися із замкнутого кола: слабке здоров'я, проблеми на роботі, сімейні сварки тощо.

Як показують спостереження, допомогти в такій ситуації може усвідомлений вияв вдячності, вважає Дірк Лер. Тобто треба навчитися помічати ті приємні дрібниці, які давно вже не попадали у ваше поле зору: який чай ароматний, кактус на підвіконні розцвів, голова сьогодні не болить, сусіди поїхали у відпустку і відчувати вдячність за те, що вони є. Тобто говорити (писати, думати) «спасибі» за все, що є приємного зараз, сьогодні.

Той, хто дякує «активно», частіше позбавляється від страхів, стає більш стресостійким, більш толерантним і терплячим, а те, що відбувається, сприймає менш драматично, переконаний психолог.

Методів, як навчитися дякувати, багато. Можна покласти жменю монет в праву кишеню штанів, куртки, пальто. І кожен раз, коли з’являється привід, за що подякувати, перекласти одну монетку в ліву кишеню. А ввечері можна таким чином ще раз згадати найкращі моменти дня.

https://hrliga.com/

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад