Чи допомагають амбіції у професійній кар’єрі?

Якщо ви прагнете успіху, прагнете реалізувати себе в улюбленій справі, з усією пристрастю приступаєте до виконання робочих завдань – безперечно, вас можна назвати амбітною людиною. Амбітні люди завжди прагнуть більшого, бо вони вірять в те, що можна досягти будь-яких вершин, варто тільки докласти потрібних зусиль. Але чи дійсно амбіції допомагають у професійній кар’єрі? Спробуємо розібратися в цьому питанні докладніше.

Дещо про сам термін «амбіції»

В слово «амбіції» частенько вкладають негативну конотацію. Мовляв, амбітна людина – це горда, пихата, честолюбна особистість. Безумовно, честолюбними можна назвати всіх людей, які прагнуть досягнути визнання, але хіба ж це погано? Гордість і гординя – це різні речі. Можна любити себе, а можна бути самозакоханим. Тому не всі люди, які мають амбіції, готові піти «по трупах», а їхні негативні риси характеру переважають над позитивними (мова про чванливість, хвастощі, пихатість та любов до брехні та ошуканства).

Тому в Європі та в США бути амбіційним – це викликати повагу. Бути амбіційним – це рухатися до своєї цілі, незважаючи на перешкоди. А перешкод, навіть не сумнівайтеся, життя може підкинути з надлишком. Але амбіції на те й амбіції, що їх так легко не зупиниш.

Розберемо види амбіцій

Амбіції можуть бути завищеними або заниженими. Або адекватними. Розглянемо кожен вид амбіцій більш детально.

Якщо говорити про завищені амбіції, то в такому випадку людина не володіє тими навичками, які потрібні для досягнення мети. Наприклад, людина в своїй уяві малює себе видатним співаком (чи співачкою), але голос бажає кращого; або чоловік мріє про те, щоб стати уславленим футболістом, але про нього не скажеш, що Бог поцілував його ліву чи праву ногу, як можна сказати про Марадону чи Пеле. І попри відсутність потрібних навичок, така людина може поводитися гордовито і зверхньо, може хвалитися уявними досягненнями, хоча насправді нічого з себе не представляє. Так, звичайно, наполегливість здатна компенсувати багато недоліків, але якщо Бог не поцілував тебе в ногу при народженні, видатним футболістом не станеш, як не старайся. Але можна стати чудовим тренером, добре розуміючись на футбольних тактиках або одразу розпізнаючи, якого футболіста на яку позицію поставити.

Занижені амбіції – зворотній бік медалі. Мова про людей, які ставлять для себе посередні цілі, і не хочуть добиватися чогось більшого в житті. Це стосується будь-якої сторони життя: вибір професії, другої половинки і т.д.

Найкращий вид амбіцій – третій. Адекватність в плані амбіцій означає, що людина достатньо розвинена інтелектуально, щоб розуміти, що вона може досягнути значно більшого, ніж має зараз; що вона володіє усіма потрібними навичками, які за умови їхнього розвитку принесуть бажані успіхи в професійній кар’єрі, омріяний рівень матеріального достатку і т.д. Адекватний вибір амбіцій означає також, що людина рухається до цілі виважено і поступово, не забуваючи при цьому про близьких людей, не порушуючи їхні інтереси і не випадаючи з соціального життя.

Це ми розібрали види амбіцій за ступенем адекватності. Якщо говорити про різні сфери життя, можна виділити спортивні амбіції, творчі або політичні, кар’єристські і так далі. Тут, як вже кажуть, до чого душа лежить, туди й спрямована увага та інтерес окремо взятої особистості.

Чому добре бути амбітним

Щоб досягнути успіху, недостатньо добросовісно працювати, не спізнюватися на роботу і старанно виконувати всі покладені на вас начальством обов’язки. Бути амбітним – означає також вчитися мислити нестандартно, щоб побачити альтернативні шляхи вирішення проблеми, щоб скоротити дорогу до цілі там, де інші цього в упор не бачать; бути амбітним означає також постійно вчитися, вчитися новому, вчитися аналізувати інформацію і видобувати з неї найцінніше. Згадаємо про Ньютона – тисячі років до нього падали яблука, падали перед вченими та винахідниками, але падаюче яблуко саме його наштовхнуло на одне з найвидатніших відкриттів в історії людства. Так, зіграла роль його геніальність та видатний розум, але без амбіцій тут теж не обійшлося. Амбіції – це те внутрішнє паливо, яке допомагає добиватися успіху, проявляючи всю гнучкість розуму і акумулюючи всі сильні сторони характеру.

Або візьмімо Стіва Джобса. Він вважав, що люди з пристрастю, з внутрішнім вогнем можуть змінювати світ на краще. Прислухайтеся до слів видатного менеджера та новатора, якщо хочете досягнути успіхів у професійній кар’єрі: «Якщо у вас немає чого-небудь, що ви любите, ви не будете робити все можливе, працювати у вихідні й кидати виклик наявному порядку речей».

Нам лишається тільки погодитися зі Стівом Джобсом: мати амбіції – це кидати виклик існуючому положенню речей; бути амбіційним – це означає з радістю працювати над улюбленою справою навіть у вихідні, коли інші люди відпочивають; працювати допізна, бо хочеться зробити трохи більше і трохи краще.

Захмарні цілі


І дещо про хворобливі амбіції

Кожен з нас пригадає тих однокласників чи одногрупників, які сильно переживали через не надто високу оцінку, нервувалися через погано написані контрольні або ж плакали через невдало складений іспит. Пригадали таких? Можна сказати, що це люди з хворобливими амбіціями.

Часто в такій ситуації винні батьки, які покладають на дітей непомірно завищені надії. Це призводить до стресових ситуацій ще в дитячому чи підлітковому віці, і, виростаючи, такі люди не можуть реалізувати себе, бо їхні амбіції не відповідають реальності.

Ще один прикрий момент – від хворобливих амбіцій до нездорового перфекціонізму рукою подати. Взагалі перфекціонізм можна вважати не найкращою рисою характеру, адже в світі нічого ідеального немає, а постійно прагнути до ідеалу – як у сімейному житті, так і в професійній кар’єрі – може обернутися багатьма негативними моментами (емоційне вигорання, депресія, проблеми із фізичним здоров’ям). В такі моменти важливо взяти паузу, щоб переосмислити свої вчинки і збагнути, що ми робимо не так.

Якщо навчитися критично оцінювати свої здібності, амбіції завжди можна перекинути на інші рельси. Не вдається досягти успіху в одній професії, значить, досягнете успіху в іншій. Звичайно, потрібно мати сміливість та відвагу вийти із зони комфорту, щоб спробувати реалізувати себе в іншій сфері діяльності.

І ключове питання – чи допомагають амбіції у професійній кар’єрі?

Так, звичайно. Важко говорити про перехід на якісно вищий рівень без амбітного підходу. Що ще добре характеризує людей, які мають амбіції – так це наполегливість. Без наполегливості годі мріяти про захмарні цілі. Найскладніші завдання можна вирішити, якщо мати поряд з амбіціями величезне бажання отримати омріяне.

І що цікаво, після досягнення однієї цілі амбітні люди ставлять собі наступну ціль. Адже зупинка на досягнутому означатиме втамування амбіцій, що саме по собі є неможливим. Кожна нова ціль – це сходинка, по яких можна рухатися все життя. І це прекрасно, хіба не так?

І взагалі, це дуже добре – мати мету в житті. Нехай складну і непросту, на реалізацію якої підуть роки, але завдяки поставленій цілі та своїм амбіціям ви не блукатимете в тумані, як це властиво людям без амбіцій.

http://bit.ly/38oI8Zy

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад