Симптоми робочої втоми: як розпізнати та подолати

Колись передсвяткові періоди та час наприкінці звітного року вважалися найбільш «агресивним часом» для численної армії робітників, наражаючи працівників офісів та компаній на важку роботу у ритмі «щоб встигнути», яка загрожувала ризиком перевтоми, стресів та робочого вигоряння.

Часи змінилися, й останні роки майже повністю стали тим самим «часом», протягом якого ці виклики стають причинами появи перевтоми в більшої кількості людей, що наразі працюють. Поява смертельного вірусу COVID-19, який спричинив жахливу пандемію коронавірусу, та численні карантинні обмеження суттєво змінили ринок праці як світовий загалом, так й місцеві ринки більшості розвинутих країн.

Віддалена робота з усіма її проблемами комунікаційного характеру та впливом на психіку людей, не пристосованих до вимушеної праці з власної оселі, зменшення здобутків компаній та збідніння населення – все це стало прямими причинами появи численних проблем із перевтомою працівників.

Млявість, збудження нервової системи, роздратування та втрата мотивації для роботи – саме так людський організм завжди реагує на перевтому. Проте почуття робочої перевтоми – ризикований стан не лише в сучасні «буреломні» часи пандемії, а також, може загрожувати здоров’ю людини й протягом її нормального робочого року.

Тож доволі корисно розуміти те, що викликає в нас такий стан та знати, як з перевтомою боротися. Численні дослідження вчених та соціологів вже давно довели, що робоча втома має різні причини, які можуть з’являтися поодинці або гуртом, наражаючи життя та здоров’я людини на небезпеку.

Якщо суто фізичні причини появи робочої втоми можна, більш-менш, але легко подолати, налагоджуючи робочий графік та спосіб життя, то медичні причини втоми можуть ставати ознаками наявності серйозних хвороб в людини. Наприклад, таких як артрит, серцево-судинні захворювання, проблеми із функціюванням щитоподібної залози, діабет, та навіть наявності «синдрому хронічної втоми людини».

Говорячи про психологічні причини появи робочої втоми у людини, треба торкнутися таких головних причин її появи, як монотонність або «безальтернативність» праці, важка атмосфера спілкування, яка склалася в колективі чи з керівництвом, надвисокі навантаження та інтенсивність робочого процесу, надмірна тривалість роботи, що не має розумного відпочинку, високий ризик на виробництві, наявність депресивних станів у людини тощо.

За якими ознаками можна помітити перевтому.

Втому такого типу дуже важливо вчасно розпізнавати та негайно діяти, щоб вибратися з цього небезпечного стану.

До найбільш розповсюджених ознак появи робочої перевтоми часто відносять наступні:

 відчуття відсутності сил рухатися, прокидатися та взагалі щось робити;

 поява розсіяності та значне й помітне погіршення концентрації на важливих речах та моментах в роботі;

 поява суттєвих проблем із короткостроковою пам’яттю;

 «загальмованість» процесів мислення, втрата змоги мислити критично;

 суттєве зниження чи взагалі втрата зацікавленості у роботі, яку людина виконує;

 поява знервованості та високий рівень дратівливості;

 відчуття постійної сонливості, яке не зникає навіть після повноцінного сну та відпочинку;

 поява лячних реакцій серцево-судинної системи людини, які виражаються у надмірному та раптовому підвищенню рівня артеріального тиску та збільшенню частоти пульсу в людини.

Якщо ви відчуваєте якийсь із цих симптомів, це означає, що вам час перепочити «по-справжньому» та замислитися над тим, як подолати такий ризик перевтоми у майбутньому. У разі нехтування такими попередженнями людина ризикує отримати «дорослу» перевтому, яка матиме численні порушення у функціюванні вашого організму, після появи яких людині доволі складно швидко відновитися та повернутися до свого нормального життя.  В деяких випадках така втома може мати настільки негативні наслідки для здоров’я людини, що їх вплив вже не можна буде виправити взагалі.

Крім тих ознак, що були перераховані вище, в людини можуть спостерігатися й такі «натяки» на появу робочої перевтоми, як:

 хронічна гіпоксія або киснева недостатність, що спричиняє проблеми з вільним диханням та функціюванням всього організму;

 порушення нервової діяльності, яке швидко стає хронічним та спричиняє високу дратівливість, нервозність;

 поява хронічного головного болю, який не можна подолати, приймаючи ліки проти болю;

 хронічне порушення сну;

 помітні та гострі прояви різних хронічних захворювань у людини;

 ознаки, характерні для артеріальної гіпертензії, появи виразкової хвороби та ішемічної хвороби серця.

Як боротися із втомою.

Психічне та фізичне навантаження здатне викликати появу робочої втоми навіть у сильних та цілком здорових людей. Прийнято вважати, що такий тип робочої втоми гарно лікує повноцінний відпочинок, котрим не можна нехтувати заради роботи. Головне – вчасно сказати собі правду про появу перевтоми від роботи та зупинитися, щоб перепочити, поки не відчуєте відновлення сил та енергії.

Серед найбільш дієвих засобів профілактики та боротьби із робочою втомою, виділяють наступні прості та ефективні «речі».

Здоровий сон.

Слід знати, що, наприклад, дорослій людині віком від 18-ти до 60-ти років необхідно виділяти для сну не менше, 7 годин протягом доби, у той час коли дітям від 6–ти до 12-ти років необхідно від 9 до 12 годин сну на добу, а підліткам від 13-ти до 18-ти років – від 8 до 10 годин.

Щоб ваш сон став здоровим та повноцінним, краще не навантажувати психіку перед самим засинанням. Це означає відмову від ноутбуків, смартфонів та перегляду серіалів, які краще замінити на читання «спокійних» книжок або спілкування з вашими рідними.

Грамотний режим харчування.

Який, перш за все, побудований відповідно до вікових потреб людини та тих енергозатрат, які вона несе протягом свого робочого та побутового життя. Від того, наскільки правильно харчується людина, залежать й такі глобальні в її житті аспекти, як міцне здоров’я, висока працездатність, фізичне й розумове довголіття тощо.

Їжа є тим самим «паливом», за допомогою якого людина регулює та відновлює власні енергетичні запаси, наповнюючи організм різноманітними потрібними їй речовинами, які обумовлюють нормальне функціонування всіх органів та систем.

Наявність розумних та регулярних фізичних навантажень (заняття спортом).

Немає необхідності ставати справжнім спортсменом, проте розумні фізичні навантаження здатні робити дива із здоров’ям та довголіттям людини. Головне, щоб такий спорт був не лише розумним навантаженням на організм, але й став би регулярною справою у житті людини.

Контроль та повна відмова від усіх шкідливих звичок.

Погані звички людина має контролювати та поступово відкидати поодаль від свого життя. Якщо медики можуть посперечатися про доцільність розумного та своєчасного вживання алкоголю тим, хто не має проблем з такими речовинами, то питання тютюнопаління, мабуть, вирішене остаточно. Курити треба кидати негайно!

Розумний пріоритет у власних робочих завданнях.

Працездатність та висока ефективність вашої праці стануть у пригоді, якщо все це не призведе до робочої втоми та вигоряння. Для цього не треба робити більше, аніж ви можете зробити без перенавантажень. Також не можна нехтувати регулярним відпочинком як після роботи, так й під час її виконання.

Крім того, грамотний розклад справ, які ви маєте зробити за їх пріоритетністю, може суттєво допомогти уникнути появи стану робочої перевтоми.

Підтримка внутрішнього оптимістичного настрою та наявність почуття гумору в людини.

Людина, яка має гарне почуття гумору, не лише дивиться спокійніше на всілякі негативні ситуації в житті та на роботі, вона також може розраховувати на уникнення проявів депресії та перевтоми. Те саме можна сказати й про загальний позитивний оптимістичний настрій людини.

Заняття улюбленою справою або наявність хобі.

У боротьбі із втомою та задля профілактики такого небезпечного стану допоможе хобі, яке може принести вам справжнє задоволення. Якщо це не стане вашим способом заробітку, то все одно суттєво допоможе уникати втрати мотивації для роботи та допоможе по-справжньому відпочивати після роботи.

Медицина не має спеціальних методів для лікування втоми чи виводу людини з такого стану. Як не крути, але в цьому краще за все допомагає зміна роботи та способу життя.

Проте, незважаючи на це, у випадках, коли нічого проти появи втоми не допомагає, слід негайно звертатися до лікарів, щоб вони виявили справжню причину такого стану та заздалегідь передбачили можливу появу серйозних проблем із вашим здоров’ям.

https://jobs.ua/

Підготувала Зоряна НЕФРИТ

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад