Роботодавці та працівники в умовах воєнного стану

Почався другий місяць повномасштабної війни в Україні, місяць незламності українського духу, місяць героїчного спротиву ворогу, місяць випробувань для бізнесу та кожного з нас. У ці складні часи бізнес повинен працювати, тому що має працювати тил і бути збережена економіка й фінансова система України. Для нашої країни це має критичне значення.

Сьогодні ми розпочинаємо серію вкрай важливих бліц інтерв'ю із нашими експертами щодо дій професіоналів під час війни. Нині дуже «гаряча» тема - «Роботодавці та працівники в умовах воєнного стану».

Зміни, про які варто знати кожному роботодавцю, і про те, як тримається та чого потребує український бізнес, розповідає HR-директорка LIGA ZAKON Анна Саковець.

Як наразі працює Компанія та співробітники LIGA ZAKON?

Місяць тому життя кожного українця, кожного з нас змінилось. Ми проявили свої найкращі якості людяності та свободи! Ми згуртувались - родиною, компанією, країною! Ми розуміємо, що сила - в єдності, міць - у зв'язку з рідними, друзями, колегами, партнерами.

Під час воєнного стану команда LIGA ZAKON використовує всі можливості та ресурси, щоб забезпечувати стабільну й регулярну безперебійну роботу 24/7 наших продуктів і систем. Власним коштом ми підтримуємо критичну інфраструктуру нашими рішення у вигляді бази законодавства, повного судового реєстру, повної бази юридичних осіб в Україні. Завдяки тому, що продукти хмарні, - вони доступні фахівцям із різних локацій України та світу.

Наші співробітники, як і всі українці, сьогодні вимушені працювати в різних умовах. Ми, як роботодавець, намагаємось робити все можливе, щоб допомогти тим, хто опинився у дуже небезпечних місцях, підтримуємо тих співробітників, хто пішов захищати нашу країни у лави ЗСУ та Територіальної Оборони.

Незважаючи на відстань, незважаючи на перепони та, іноді, складності зі зв'язком, знаходячись в Україні чи у Німеччині, Австрії, Данії, Грузії, Польщі, Чехії, Угорщині, Бельгії, Туреччині, Чорногорії, Болгарії, Іспанії та Франції, ми усі працюємо на 200%, щоб разом подолати ворога та вистояти.

Завдання LIGA ZAKON - продовжувати працювати, щоб підтримувати економіку нашої країни та своєчасно надавати важливу та необхідну під чай війни інформацію державі та українцям та підтримувати наших клієнтів. Ми вже забезпечили безкоштовним доступом до ІТ-платформи LIGA360 понад 2 500 працівників центральних органів влади, судів, підрозділів прокуратури, армії та тероборони, щоб вони мали змогу вирішувати нагальні потреби воєнного часу, спираючись на актуальні бази даних. І, як бачимо з цифр використання наших продуктів та кількісті наданих державним органам робочих місць, ми якісно виконуємо завдання!

Уже минуло майже три тижні, відколи ми запустили спеціальний довідково-аналітичний проєкт «Бізнес під час війни», у межах якого наші експерти надають украй важливу інформацію, інструкції, поради й аналітику для бізнесу задля його збереження.

Не втрачати зв'язок та триматись разом, робити все, щоб підтримати країну та співробітників - наше завдання сьогодні.

Якщо співробітник виїхав за межі держави, але продовжує працювати - як оформити?

У такому разі передбачено дистанційну форму роботи. На цей час віддалений спосіб роботи можуть обрати як працівники приватної сфери, так i ті, хто перебуває на державній службі. Для цього роботодавцеві необхідно погодити таку форму роботи зі співробітником у письмовій формі або через електронний лист. Також це може бути навіть повідомлення в месенджерах, якими ви звикли користуватися.

Як оформлювати працівників, які у складі ЗСУ або тероборони? Які умови повинен забезпечити роботодавець?

Щодо мобілізованих працівників, то на час військової служби за ними зберігається середній заробіток (розраховують з огляду на виплати за останні 2 місяці).

Щодо тероборони, то керівник підприємства на підставі повідомлення чи заяви працівника про службу в теробороні видає наказ про увільнення працівника від роботи зі збереженням місця роботи та середнього заробітку.

А ось стосовно добровольців жодних спеціальних пільг законодавством не передбачено. Отже, час їх відсутності на робочому місці оплаті не підлягає, утім місце зберігається.

Чи мають право зараз підприємства звільняти працівників?

На цей час роботодавці мають право звільняти працівників у зв'язку з ліквідацією підприємства, якщо така ліквідація зумовлена знищенням унаслідок бойових дій. Загалом, звільнення працівника за ініціативою роботодавця за новим Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачає коротший строк повідомлення про таке звільнення - усього за 10 днів.

Також під час дії воєнного стану роботодавці мають право оформлювати розірвання трудового договору під час тимчасової непрацездатності працівника або під час його перебування у відпустці. Але не можна звільняти працівників, що перебувають у відпустці у зв'язку з пологами та для догляду за дитиною.

Водночас, якщо працівник залишив робоче місце та виїхав із постійного місця проживання у зв'язку з бойовими діями, звільняти його за прогул підстав немає, утім і зберігати зарплату за таким працівником законом не передбачено.

Якщо роботодавець змушує оформлювати відпустку без збереження заробітної плати?

Примушувати працівника до оформлення відпустки без збереження заробітної плати законом заборонено. Це має бути ініціатива працівника. Водночас роботодавець має право відмовити працівнику, який залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури, у наданні будь-якого виду відпустки, за винятком відпустки у зв'язку вагітністю та для догляду за дитиною.

Як оплачувати працю в період воєнного стану?

Кодекс законів про працю говорить про те, що заробітну плату потрібно виплачувати не менше ніж двічі на місяць.

Однак на підставі Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» та нещодавно ухваленого рішення ТПП, яким засвідчено, що військова агресія РФ є форс-мажорними обставинами, роботодавець звільнений від відповідальності за порушення зобов'язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

Тобто, якщо немає об'єктивної можливості виплатити заробітну плату, якщо підприємство розташоване на території, де активно йдуть бойові дії, - це є підставою для звільнення роботодавця від зобов'язань щодо виплати заробітної плати, строк виплати якої може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

Як загалом вести кадрове діловодство в умовах війни?

Нині це відбувається на розсуд роботодавця. Ми збираємо в міру можливості всю документацію в паперовому, електронному або в будь-якому іншому вигляді. Трудове законодавство, мабуть, тепер найбільш динамічне, тому тримаймо руку на пульсі та стежмо за оновленнями в LIGA360, бо сьогодні лише в нашому продукті є можливість отримати доступ до головних документів країни й актуальної аналітики.

ІТ-платформа LIGA360, по-перше, це джерело достовірної інформації, по-друге посібник для практичних дій. Щоб завжди, а особливо у цей час, тримати руку на пульсі усіх змін та мінімізувати ризики для вашого бізнеса в LIGA360 є відповіді з гострих питань кадрового адміністрування, усе трудове законодавство та роз'яснення експертів щодо застосування НПА, алгоритми дій для HR-фахівців, в тому числі під час форс-мажорних обставин, інструкції та шаблони для кадрового діловодства, форми і бланки для кадрового обліку та багато іншого.

Що робити, якщо немає зв'язку зі співробітником понад три дні?

Якщо працівник не виходить на зв'язок або його місце перебування поки що не відоме, то такого співробітника роботодавець звільнити не може. У такому разі роботодавець фіксує (табелює) його відсутність.

Які права мають працівники під час воєнного стану та які права обмежено?

Під час дії воєнного стану дозволено обмежувати окремі права громадян, і трудові відносини не є винятком.

У районах, де відбуваються бойові дії, та в разі загрози життю і здоров'ю працівник має право звільнитися за власним бажанням без так званого 14-денного відпрацювання. Під час звільнення працівника за ним зберігається право на отримання вихідної допомоги в розмірі одного середньомісячного заробітку.

Під час війни зберігається право працівника на 24 календарні дні оплачуваної відпустки. Утім, тепер роботодавець має право відмовити в наданні будь-якого виду відпустки працівнику, який залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури. Винятками є вагітність і відпустка для догляду за дитиною.

Щодо обмежень, то в період воєнного стану може діяти збільшена норма робочого часу; нині вона не може перевищувати 60 годин. Ба більше, роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (звісно, з певними винятками). Водночас за таку працю працівник має право претендувати на оплату не нижчу за попередню.

Також правом працівника є можливість тимчасово зупинити дію трудового договору, але це може зробити й роботодавець. Утім, тимчасове зупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Для нас у LIGA ZAKON нині головне - безпека і здоров'я наших співробітників і збереження й розвиток наших систем та сервісів як основи надання критично важливої інформації для функціонування бізнесу й державного сектору України, що вкрай необхідно для нашої перемоги.

Тож ми продовжуємо натхненно працювати, щоб підтримувати економіку нашої країни та надавати важливу й необхідну під час війни інформацію державі та українцям.

https://biz.ligazakon.net/interview/210205_robotodavts-ta-pratsvniki-v-umovakh-vonnogo-stanu

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад