Де і як знайти роботу в Україні під час війни

Війна вплинула на всі сфери життя українців, в тому числі і на ринок праці. Десятки тисяч людей залишилися без роботи, а організаціі та підприємства – без співробітників. Де сьогодні шукати роботу в Україні, які є вакансії, що відбувається з ринком праці, розбирався ТСН.ua

Вакансії, які користуються найбільшим попитом. Ринок праці в Україні  

За словами керівника напрямку аналітики в robota.ua Івана Ромашова, «у перший тиждень бойових дій кількість вакансій перебувала на гранично низькому рівні..., навіть якщо порівнювати з кризовими явищами 2014 і 2020 років». Починаючи від другого тижня, ринок почав оживати. Деякі з підприємств навіть заговорили про дефіцит кадрів. В першу чергу, йдеться про підприємства галузей, які забезпечують елементарні щоденні потреби населення. Це, наприклад, торгівля продуктами, фармацевтика, перевезення різноманітного вантажу, людей, гуманітарної допомоги, тощо. 60% всіх вакансій – у сфері обслуговування, далі за часткою знаходяться вакансії у сфері забезпечення продовольством та пов'язані з посівною, яка вже на носі.

Рейтинг найбільш затребуваних професій на сьогодні такий:

  • Продавець
  • Касир
  • Водій
  • Робочі спеціальності (пекарі, майстри, вантажники, токарі тощо)
  • Медичний та аптечний персонал

На думку експертів, роботодавці не зможуть найближчим часом піднімати заробітну плату. На це впливають багато причин – необхідність стримувати ціни на продукти, курс долара, складність логістики, можливості економіки і, головне, війна. Єдина спеціальність, у представників якої виросла заробітна плата, - це водії, зростання становить 25-60%, порівняно з довоєнним періодом.

Які вакансії в регіонах? Ситуація тут постійно змінюється. За даними експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua, найбільше пропозицій у воєнний час сьогодні можна знайти у Києві. Проте ця кількість в рази менша за січневі показники. Серед цих пропозицій значна частка пошуку роботи - на волонтерських засадах.

Як знайти роботу в Україні? ТСН.ua зібрав відповідні посилання та корисні ресурси

  • Державний центр зайнятості

В першу чергу, йдеться про Державний центр зайнятості. Список вакансій тут оновлюється в різних сферах і щодня. Від початку війни Державний центр зайнятості опублікував близько 2340 нових вакансій.

Зателефонувавши до Центру зайнятості того населеного пункту, де ви перебуваєте, можна підтвердити своє перебування в статусі безробітного.

  • Державний концерн "Укроборонпром"

Тут можна знайти великий перелік робітничих спеціальностей. Робота оплачувана. Саме тут робиться все задля нашої перемоги. Україні і концерну дуже потрібні майстри на військову техніку.

https://tsn.ua/ukrayina/de-i-yak-znayti-robotu-v-ukrayini-pid-chas-viyni-vakansiyi-korisni-posilannya-2010688.html

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад