Як відповідати на особисті питання рекрутера?

Запитання про особисте життя нерідко ставлять шукачів у незручне положення. Однак залишати їх без відповіді не варто.

Існує декілька точок зору на особисті питання на співбесіді. Деякі вважають їх неприпустимими, оскільки це втручання в особисте життя. Однак варто враховувати, що ступінь «особистості» таких питань буває різною: одна справа цілком закономірне запитання про родинний стан кандидата, зовсім інше - спроба з'ясувати причини розлучення. Для рекрутера, як правило, важливо довідатися, чи входить у плани співробітника розширення родини. Зрозуміло, що виховання дітей вимагає багато часу та сил, які співробітник без дітей може витратити на роботу.

Іноді запитання на співбесідах доходять до дуже високого ступеня «особистості». Наприклад, рекрутер може поцікавитися, чому ви розлучилися або які у вас стосунки з чоловіком. Це стереотипний підхід рекрутерів-психологів. За поведінкою в родині вони роблять висновки щодо поведінки співробітника в діловому житті. Наприклад, довідавшись, як довго шукач був одружений, вони можуть вирішити наскільки він буде лояльний компанії, як довго зможе пропрацювати.

Питання про взаємини в родині проектується на те, як людина буде будувати відносини всередині колективу — через що розлучився, наскільки він може бути конфліктним. Якщо з'ясується, що розлучення було через сварку, рекрутер може зробити висновок, що схожі конфлікти можуть бути й на роботі.

Зрозуміло, не можна трактувати особисті відомості настільки однозначно. Практика показує, що найчастіше люди, які схильні проявляти вольові якості на роботі, у родині можуть виявитися неавторитарними. І навпаки.

Як відповідати на такі запитання? Виходячи з того, наскільки виправдана цікавість рекрутера.

Припустимо, якщо вас запитують про ваше віросповідання, щоб з'ясувати чи можете ви, наприклад, виходити на роботу по суботах або чи не збентежить вас неможливість робити намаз в офісі, відповідати потрібно прямо та чесно. Якщо співрозмовник цікавиться, як часто ви відвідуєте церкву, це суто особисте питання ви можете залишити без коментарю.

Але й тут є виключення. Якщо ви влаштовуєтеся в християнську компанію, цілком зрозуміло, для чого вас запитують про те, чи причащаєтеся ви та чи дотримуєтеся постів. Чи погоджуватися на роботу в компанії, де особиста та ділова сфери так міцно пов'язані, вирішувати вам.

За матеріалами http://trud.ru/

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад