Стилі керування компанією: сучасний підхід

Дослідники з «Агентства Контакт» запропонували авторський підхід до типологізації стилів керування командою в сучасному бізнесі.

Спортивна команда — у членів такого колективу є ілюзія, що рішення приймаються колегіально, у той час як насправді основні рішення приймає керівник компанії (тренер).

Команда екстремалів — для такого типу керування характерні різкі зміни курсів, авральний підхід до ведення бізнесу. Співробітники компаній-екстремалів вважають неможливе можливим. Ресурси не є значимим чинником при прийнятті рішень.

Родина — відносини в колективі будуються за принципом родини, де є мама та тато (керівник компанії), які захищають своїх співробітників у будь-яких ситуаціях, однак жорстко карають за провини. Провинами вважаються не помилки, що негативно впливають на бізнес, а вчинки, які спричиняють проблеми в міжособистісних відносинах і спричиняють втрату довіри.

Секта — тип керування, при якому формуються дуже чіткі цінності, що пропагуються всередині компанії та нав'язуються співробітникам. Ці цінності не є типовими для бізнес-середовища. Люди фільтруються при прийманні на роботу в компанію на підставі цих цінностей.

Вовча зграя — жорстка структура, у співробітників якої немає права на помилку. Вказівки даються один раз, і в співробітників немає можливості отримати пораду або уточнення.

Соковижималка — від нових співробітників одержують максимум користі в період високої працездатності на початку їхнього професійного шляху. Це здійснюється навіть ціною швидкого профвигоряння працівників, внаслідок чого виникає висока плинність кадрів. Для компаній з таким типом керування характерне постійне відсівання співробітників. Вони дають їм гарну, однак дуже коротку «школу».

Кузня  кадрів — колектив з неекстремальною корпоративною культурою, що дає своїм співробітникам гарну можливість отримати досвід. Компанії з таким типом керування відбирають для себе співробітників універсального особистісного типажу, які після завершення професійного шляху в цій фірмі дуже затребувані на ринку.

Теплиця — компанія з даним типом корпоративного керування пропонує співробітникам комфортні умови роботи та життя. Звільнення в таких структурах є великою рідкістю.

Козача  вольниця — компанія, що ставить головною метою одержання результату від креативних і творчих співробітників. При цьому від працівників не вимагається дотримання графіка роботи та корпоративних правил.

Базар — у такій команді всі співробітники мають свій економічний інтерес у проектах, що здійснюються спільними зусиллями всього колективу. Для одержання найбільшої вигоди вони змушені постійно «торгуватися» зі своїми колегами.

Джерело: http://www.hr-portal.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад