Як під час кризи врятуватися від звільнення

Звільнити людей звичайними методами не завжди зручно. Заяву за власним бажанням може підписати не кожний, запізненнями і прогулами теж грішать не всі. У цій ситуації керівники вдаються до хитрощів, а частіше до підлості, підштовхуючи підлеглих до вчинків, за які їх легко можна вигнати з роботи.

У офісі однієї з девелоперських компаній перед Новим роком з'явився ящик якісного французького коньяку. Він стояв у коридорі відкритий і нікому непотрібний. За кілька днів співробітники почали потихеньку виймати з нього по пляшці, ніхто за це не бив їх по руках.

29 грудня працівники вирішили не бути дріб'язковими і спустошили ящик повністю, а його вміст почали розпивати у кабінетах. Раптом керівник компанії почав шаленіти і зажадав від персоналу пояснень, якого біса вони п'ють на робочому місці, та ще й коньяк, спеціально придбаний для подарунків клієнтам.

Вагомих аргументів на свій захист не знайшов ніхто. Співробітники, які проштрафилися, засіли за написанням пояснювальних записок, а шеф бушував у всьому офісі. В останній робочий день минулого року третина колективу цієї компанії написала заяви про звільнення за власним бажанням. В інакшому випадку їм погрожували звільнити за статтею за пияцтво в офісі. Тим, хто намагався відмовитися писати заяву, почали погрожувати звинуваченнями в крадіжці і зверненням в міліцію.

За словами одного із звільнених, Олексія М, в такий спосіб його колишній шеф вирішив проблему скорочення штату - про необхідність цього заходу йшла мова з початку економічної кризи. "У цій ситуації працівник безсилий, - коментує адвокат колегії адвокатів "Николаев и партнеров" Павло Ламбров. - Факт розпивання алкогольних напоїв на робочому місці присутній. Звільнення на цій підставі не суперечить закону".Звільнення на цій підставі не суперечить закону".

На думку Ламброва, співробітників ніхто не примушував пиячити, вони зробили це з власної ініціативи, та ще й в робочий час, а це означає, що дії працедавця, якими б безглуздими вони не виглядали з людської точки зору, можна вважати цілком виправданими.

Коли співробітники не хочуть "йти у лазню"

Випадок із коньяком - не єдиний в різноманітному меню провокацій і підступів. У одній із столичних туристичних фірм шеф обрав іншу тактику. Оскільки весь персонал сидів в спільному кабінеті, а система опалювання контролювалася з кабінету начальника, він просто ставив температуру на максимум, влаштовуючи своїм підлеглим справжню лазню.

Цим мукам працівники піддавалися з єдиної причини: частка колективу мала конфлікт з керівником, і бос усіма правдами і неправдами намагався вилучити небажаних геть із фірми. Не витримавши офісної спеки, всі "протестуючі" звільнилися. "Ми не мали вибору, - розповідає Тетяна, одна із потерпілих, - ми просили знизити температуру, але у відповідь тільки чули, що система зламалася. Довелося писати заяву. Дякувати Богу, до того моменту ми вже давно шукали нову роботу, тому зараз всі працевлаштовані".

За оцінками багатьох юристів, така поведінка керівника суперечить санітарним нормам і нормам охорони праці. Проте, щоб довести факт порушення закону, співробітники повинні були влаштувати в офісі експертизу, сплативши її за свій рахунок і провівши з відома працедавця. Оскільки цього зроблено не було, то і чіпати нікого.

За словами Тетяни, її колишні колеги, які залишилися на фірмі, працюють в цілком комфортних температурних умовах, так що довести будь-що вже неможливо.

"Хімічна атака"

У схожу ситуацію потрапили працівники невеликого торговельного підприємства у великому обласному місті. У них також був конфлікт з начальником. Керівник не міг звільнити персонал за статтею - не було приводу. Тоді він вдався до "хімічної атаки" - затіяв щотижневе перефарбовування стін офісу.

"Знаходитися в постійному смороді від фарби було просто неможливо, - говорить Віктор Коломейчук, один з противників колишнього шефа, - причому необхідності в ремонті ніякої не було. До такого способу, аби позбавитися незадоволених, керівник вдався тому, що у нього на складі зберігався давно прострочений запас фарби, який потрібно було якось реалізувати, а сам офіс компанії мали зносити у лютому цього року.

Після двох тижнів постійного ремонту і головного болю від запаху фарби, частина співробітників написала заяви за власним бажанням. Тут, як і у випадку з температурою в офісі, була необхідна експертиза. Провести її співробітники не здогадалися.

Як не піддатися на провокацію

Не пийте на роботі. Якщо в офісі з'явилася випивка без нагляду, це ще не означає, що її потрібно негайно реалізувати. Заставши п'яного співробітника на робочому місці, начальник має повне право його звільнити.

Не піддавайтеся на флірт. Коли ви не упевнені в чесності свого керівника (неважливо якої статі), не піддавайтеся на флірт і загравання. Вони легко можуть бути використані проти вас.

Не спіть в офісі. Якщо хочеться спати, не робіть цього в офісі. Навіть найтихіший конференц-зал із затишним диваном, на якому ви вирішите задрімати, може перетворитися на справжнє пекло. Як тільки ви там влаштуєтеся, на порозі з'явиться начальник з важливими клієнтами - звільнення або догана гарантовані.

Оформлюйте відгули офіційно. Якщо знаєте, що шеф може підставити, першою реакцією на пропозицію узяти день-два на відпочинок, має бути прохання, підтверджене письмовим наказом із підписом. Інакше ваш відгул можуть кваліфікувати як прогул.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад