Чи потрібна фотокартка в резюме?

Наявність або відсутність фотографії - на перший погляд не найголовніше в резюме. Однак за певних обставин вона цілком здатна змінити рішення роботодавця щодо того, запрошувати вас на співбесіду чи ні.

Чи так потрібна в CV фотографія? Деякі кар'єрні консультанти вважають, що розміщувати фото в резюме неправильно. Інші ж нічого не мають проти.

Насправді однозначної відповіді не існує: вона залежить від багатьох факторів.

Якщо роботодавець просить до резюме додати фотографію, то однозначно вона необхідна. Тільки зверніть увагу на одну дуже важливу річ: фотографія повинна відповідати її призначенню. Це означає, що не підійдуть фотографії в домашньому оточенні або на відпочинку, занадто несерйозні або, наприклад, відверто студійні, гламурні й т.п. Нехай це краще буде скромне якісне фото в офісному одязі й обстановці, з приємним поглядом і легкою доброзичливою посмішкою.

Якщо у вас немає такої фотографії, необхідно її зробити. Або тоді краще відправляти CV без фото.

Зрозуміло, все вищесказане відноситься також до фотографій в анкетах, розміщених на сайтах з працевлаштування.

Припустимо, ви вже сфотографувалися в потрібному стилі. Ну що ж, тоді можна сміло вставляти фотографію в резюме. Але тільки зверніть увагу на наступну важливу обставину: яким чином ви будете доставляти його до роботодавців?

Якщо електронною поштою, то потрібно попередньо зменшити фотографію, щоб файл з CV не виявився занадто «важким». Крім того, що це створить зайвий трафік вам і роботодавцеві, це ще й дурний тон.

Можливо, ви хочете роздрукувати резюме та доставити його роботодавцеві або в кадрове агентство особисто або звичайною поштою. У цьому випадку потрібно подбати, щоб принтер був досить гарним і не зіпсував ваш вигляд на фотографії.

А ось для надсилання факсу резюме з фотографією не підійде: якість буде жахливою. Так що на цей випадок потрібно мати таке ж резюме, але без фотографії.

Також можлива ще одна ситуація. Може виявитися, що в роботодавця принтер погано друкує.

Які ж плюси того, що в резюме міститься правильна фотографія?

Усе, що виділяє ваше резюме на тлі «шаблонних» інших, уже добре. Завдяки фотографії ваше резюме можуть краще запам'ятати та швидше знайти серед маси інших якщо виникне потреба.

Безумовно, вдале фото в резюме допоможе вам влаштуватися на роботу, якщо для цієї вакантної посади зовнішність є важливою. Наприклад, для секретарів, промоутерів, продавців-консультантів і т.п.

Також на багатьох позиціях, де потрібні більше досвідчені та дорослі співробітники, презентабельна зовнішність працівника є дуже важливою для роботодавців.

Якщо ви - симпатична дівчина, а роботодавець - чоловік, то це також збільшує шанси того, що на ваше резюме звернуть увагу. Щоправда далеко не всі рекрутери та роботодавці чоловіки, так що фотографія в резюме може вам і зашкодити.

Бажаємо вам удачі в пошуку роботи!

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад