Якщо шефа немає на робочому місці...

Приходити на роботу до обіду та йти на дві години раніше - мрія будь-якого офісного співробітника. Коли керівник через якусь причину відсутній, існує великий ризик перетворити мрію на реальність і влаштувати собі солодке життя. Не варто відмовляти собі в такому задоволенні, головне - зробити це грамотно. Переконайтеся, що ваші дії не помічають ті, хто може потім розповісти про них начальству, яке повернулося.

Також можна діяти спільно. Якщо, йдучи, шеф не призначив нікого своїм тимчасовим заступником, розподіліть управлінські обов'язки між колегами. Один може приходити раніше, щоб перевірити пошту та виконати всі дзвінки, а інший буде ходити на наради ввечері. І робота буде зроблена, і свободу вдасться відчути.

Якщо зникнення начальника не екстрене, а очікуване, підготуйтеся до нього заздалегідь. Не соромтеся зайвий раз перепитати його, уточнити ту або іншу деталь, оскільки під час його відсутності такої можливості у вас уже не буде.

«З'ясуйте, які завдання начальник уважає пріоритетними і які ризики можливі під час їхнього виконання, - радить генеральний директор компанії (HR) Capital Іветта Александрова. - Напевно частина роботи у відділі добре налагоджена та не вимагає додаткового контролю, але за якимись проектами догляд необхідний».

Обов'язково нагадайте босові, щоб він попередив колег і начальство суміжних відділів про те, хто буде тимчасовим заступником. Неважливо, що роль заступника буде номінальною, хтось повинен представляти відділ, поки шеф відсутній.

«Якщо у вас виникнуть якісь труднощі в роботі з колегами із суміжних відділів, спілкуйтеся з ними письмово, - радить Іветта Александрова. - Краще всі прохання та звернення робити в електронному виді, щоб у випадку невдачі ви могли підтвердити, що зробили все від вас залежне. Це буде ніби алібі для вас».

У жодному разі не дошкуляйте відсутнього шефа телефонними дзвінками. Навіть якщо начальник сказав, що можна йому дзвонити у критичній ситуації, навряд чи він дуже зрадіє тому, що дорогоцінний час відпочинку прийдеться витрачати на те, щоб давати вам чергову вказівку.

Відсутність начальника - прекрасний шанс для вас показати свою самостійність і вміння знаходити вихід з будь-якої ситуації. Для цієї мети можна навіть штучно створити невелику НП, щоб потім уміло все вирішити на очах у свідків.

Дзвонити начальникові варто лише тоді, що коли інакше проблему, що виникла, вам не вирішити. В інших випадках краще звернутися за порадою до керівників сусідніх відділів. Але намагайтеся не зловживати і їхньою допомогою. Пам’ятайте, що про ваші успіхи або невдачі на місці заступника ваш безпосередній начальник довідається від своїх колег, тому постарайтеся справити на них гарне враження.

На час відсутності боса необхідно об'єднати команду. Якщо вас офіційно не наділяли жодними повноваженнями, але вирізнитися дуже хочеться, ви можете виявити ініціативу та запропонувати колегам спільно розробити графік та перелік справ. Для всіх необхідно ввести перелік поточних справ і щодня ставити завдання на день. Так буде простіше й вам, і вашим колегам.

«Якщо посада заступника звалилася на вас, найкраще зібрати колег і чесно зізнатися в тому, що вам потрібна їхня допомога та підтримка, - говорить Іветта Александрова. - Не варто соромитися зайвий раз звернутися по допомогу до старших колег». Як би вам не хотілося здаватися самостійним, краще підстрахуватися, щоб уникнути серйозної помилки.

Найкраще враження від вашої роботи в боса складеться в тому випадку, якщо ви дозволите йому протягом якогось часу після повернення з відпустки поменше думати про проблеми, що нагромадилися.

«Проявляти зайву ініціативу під час відсутності начальника не варто, оскільки будь-який керівник хоче тримати поточні справи під контролем, - радить генеральний директор компанії ProTraining Денис Чистяков. - Проте ви можете позбавити боса купи справ, що нагромадилися, за що він точно буде вам вдячний. Якщо є нетермінові питання - відкладіть їх на тиждень і не йдіть до шефа зі стосом документів у перший же день». Можливість витратити тиждень на адаптацію до офісних реалій стане найкращим подарунком для вашого начальника.

І, наостанок, маленький секрет. Якщо напередодні від'їзду шефа вам удалося домогтися якихось успіхів, відкладіть радісну новину до того моменту, поки ваш начальник не повернеться. Підвищення показників навіть на 10-15% приємно здивує будь-якого керівника. Особливо якщо він побачить, що це трапилося під час його відсутності.

За матеріалами rabota-nsk.ru.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад