Чотири кроки в нову професію

Практично кожного з нас ні-ні, та й охопить сильне бажання вирватися зі звичного кола, реалізуватися в якомусь новому напрямку. Можливо, варто спокуситися. Але щоб не наламати зопалу дров і потім не шкодувати про свої необдумані вчинки, краще підійти до справи зі всією серйозністю.

Крок перший: Відчуй себе людиною

Ви повинні чітко визначити для себе, чим саме ви хочете зайнятися. Варіант «на колишньому місці мені все набридло, візьміть мене, молодого, гарного і активного куди-небудь, де багато платять» виглядає, щонайменше, несерйозно.

Тому відкривайте зміст і алфавітний покажчик професій і уважно вивчайте всі існуючі сфери діяльності та вакансії.

Швидше за все, ви самі зможете розібратися в собі, зрозуміти, яка робота дасть вам можливість відчути себе людиною, а не «рабом на галерах» і одночасно дозволить жити не у проголодь. Якщо ж самостійно вибрати щось відповідне не вдається - зверніться до професіоналів до найближчого центру зайнятості.

Крок другий: Оціни свої здібності

Вибравши напрямок, поміркуйте, що з попереднього професійного досвіду може вам знадобитися. Напевне, щось та знайдеться.

Розповідає Ольга С., яка раніше працювала менеджером з продажів, а зараз вирішила стати оператором call-центру у великій компанії і консультувати її клієнтів: «Перш за все, мені потрібно було підготувати резюме на нову вакансію. Але, що писати в розділі «Досвід», я спочатку абсолютно не уявляла. Не про свої ж продажі розказувати. Але потім я подумала - а чом би й ні? Адже чогось за ті роки, доки я була менеджером, я навчилася. Наприклад, у мене тепер великий досвід спілкування з різними людьми, а стресостійкість така, що багато кому й не снилася. Ці якості напевне стануть у нагоді мені й на новій роботі в call-центрі. Ось їх-то я і вказала в першу чергу, описуючи свої обов'язки на колишньому місці».

Крок третій: На новому місці - все з нуля

Швидше за все, почати доведеться практично з найпершої сходинки - з посади підмайстра при досвідченому професіоналі.

Розповідає Валентин М., фінансовий менеджер: «Я раніше працював у галузі телекомунікацій. І за першою освітою я - технар. Але потім закінчив ще один ВНЗ - фінансовий. Одержав диплом, почав шукати роботу за своєю новою спеціальністю, оскільки вважав для себе цей напрямок цікавішим і перспективнішим. Але без досвіду мене на посаду менеджера не брали, а ось помічником - будь ласка. Чесно кажучи, мені спочатку цей варіант не подобався: як це я, що доріс у своїй попередній компанії до посади начальника відділу, піду комусь папірці підносити! Я ще якийсь час посмикався, але так нічого відповідного моїм тодішнім амбіціям і не знайшов. І, врешті-решт, вирішив - все, досить комплексувати. Якщо я дійсно хочу перейти в іншу сферу, потрібно погоджуватися на те, що мені пропонують, і не намагатися диктувати свої умови роботодавцям. Все одно мене ніхто слухати не буде, тому що я на новому ринку поки що нуль без палички. Хоча і з дипломом ВНЗ, зате без досвіду, який роботодавці цінують набагато вище за будь-які теоретичні знання. У результаті помічником я відпрацював рік. Зараз мене вже перевели на менеджерську посаду».

Окрім кар'єри, на першому етапі вам напевне доведеться поступитися ще і грошима. Самі розумієте, стартова зарплата новачка буде менше тієї, яку одержує спеціаліст, який вже досяг певних професійних висот.

Крок четвертий: Дій!

Ще раз зважте всі можливі «за» і «проти» переходу в іншу сферу діяльності. І якщо ви переконаєтеся в необхідності для себе такого кроку, в тому, що ви дійсно до нього готові - починайте діяти:

якщо є необхідність у нових спеціальних знаннях - займіться самоосвітою, читайте спеціальну літературу, або йдіть навчатися, наприклад, на професійні курси;

складіть резюме: подумайте, які зі знань, навиків та умінь, що вже у вас є, можуть стати в нагоді на новому місці і зосередьте на них увагу, описуючи свої попередні обов'язки;

розмістіть резюме на робітних сайтах, розішліть роботодавцям у відповідь на опубліковані оголошення про вакансії, які вам підходять. Постарайтеся, щоб коло охоплених вашим «впливом» роботодавців було максимально широким: ви повинні розіслати не 5-10 резюме, а 50-100. Тоді й віддача від ваших зусиль буде набагато більшою;

якщо на співбесіді вас запитають про те, чому ви хочете змінити сферу діяльності, відповідайте, наприклад, що маєте необхідні особисті якості для цієї роботи, або що на попередньому місці був подібний досвід, і вам це сподобалося. Якщо ж ви вирішили одночасно вчитися і працювати за новою спеціальністю - скажіть інтерв'юеру, що здобуваєте освіту в обраній галузі.

Повірте у себе та налаштуйтесь на успіх - лише тоді Ви досягнете

своєї мети у виборі професії Вашого життя!

А світ професій БЕЗМЕЖНИЙ!

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад