Друга вища - нова сходинка на кар'єрних сходах

Причин, через які ми прагнемо знову стати студентами, цілком достатньо. Деяким хочеться вдосконалити свої навички для подальшого кар'єрного росту. Хтось хоче круто змінити підхід до своєї спеціалізації, комусь другий диплом додасть престижу. Крім того, отримати другий диплом під час кризи - це значить стати більш цінним кадром. Або ж освоїти нову, більше прибуткову спеціальність.

НАВІЩО ВОНО ПОТРІБНО

Є три основних приводи, через які ми відправляємося за другим дипломом.

Перша причина - це бажання виправити помилки своєї молодості. Можливо, відразу після школи ви вибирали собі спеціальність, керуючись думкою батьків, а не власними перевагами. І, попрацювавши якийсь час, остаточно розчарувалися у своєму виборі. От і виходить, що робота в обраній галузі не приносить ані радості, ані грошей. Ну а тим, хто визначився з новою спеціальністю (або навіть почав по ній працювати), необхідні відповідні знання.

Друга причина - це бажання вирости професійно. Ви своєю професією задоволені, показуєте непогані результати, начальство вас цінує, і підвищення не змушує себе чекати. У цьому випадку людям часто необхідні нові навички, тобто суміжна професія. А необхідні знання не завжди можна одержати на практиці. Саме тому, наприклад, економісти та бухгалтери вступають на юридичні факультети.

Третя причина прямо пов'язана з кар'єрним ростом у рамках своєї професії. Тобто до певного щабля людина піднімається, але потім, уже на керівній посаді, їй може не вистачити чисто управлінських пізнань. З такою ситуацією часто зіштовхуються, наприклад, технічні фахівці, медики. Базова освіта дозволяє їм досягти певних професійних висот, проте якщо інженер очолить високотехнологічне підприємство, а лікар - клініку, то одних лише спеціальних знань йому вже не буде вистачати.

СКІЛЬКИ ЦЕ КОШТУЄ

Одержати другу вищу освіту безкоштовно в Україні не можна. Вимоги Закону «Про освіту» такі, що стати студентом у другий раз ви можете тільки на платній основі. У скільки вам обійдеться одержання другого диплому, залежить від багатьох факторів: обраної вами спеціальності, статусу та рейтингу навчального закладу, регіону, у якому ви будете вчитися, обраної вами форми навчання. У гарному столичному вузі за можливість отримати другу освіту прийдеться викласти від 6 тисяч гривень на рік.

Розраховують вартість другої вищої вузи по-різному. Деякі виходять із кількості академічних годин, витрачених на вашу підготовку. Інші встановлюють фіксовану плату поза залежністю від того, які дисципліни ви будете вивчати. Зрозуміло, деякі навчальні заклади надають пільги та знижки, як і при здобутті першої освіти.

ЯКІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ КОРИСТУЮТЬСЯ НАЙБІЛЬШИМ ПОПИТОМ

Зараз переваги українців при здобутті як першої, так і другої вищої освіти дуже схожі. У Міносвіти підрахували, що найбільший конкурс серед випускників шкіл цього року був по таких напрямках, як економіка, право, міжнародні відносини й іноземні мови. Той, хто бажає отримати другий диплом, найчастіше вибирає такі спеціальності, як правознавство, бухгалтерський облік і аудит, менеджмент, управління персоналом, а також PR і реклама. Але криза в стані внести свої корективи. Так що інтерес до популярних спеціальностей цілком може ослабнути.

ЧИМ ДРУГА ВИЩА ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД ПЕРШОЇ ОСВІТИ

Основна відмінність - терміни отримання другої освіти. Для того щоб стати фахівцем у новій області, вам знадобиться 2-2,5 роки.

Крім того, вам навряд чи прийдеться здавати тести - як правило, справа обмежується співбесідою. При вступі обов'язково треба пред'явити вкладиш (або нотаріально завірену його ксерокопію) першого диплома. Так чи інакше, загальноосвітні предмети вам здавати не прийдеться, а чим ближче ваша перша освіта до другої, тим більше дисциплін може бути зараховано автоматично. Навчальні заклади пропонують, як правило, чотири форми навчання: стаціонарну, вечірню, заочну та дистанційну.

ЯК ДО ЦЬОГО СТАВЛЯТЬСЯ РОБОТОДАВЦІ

Портрет ідеального кандидата на престижну вакансію виглядає так: фахівець із досвідом роботи, знанням іноземної мови та двома вищими освітами, бажано за суміжними спеціальностями. Таких співробітників начальники люблять.

Але якщо ви рішуче змінюєте життя та збираєтеся з маркетолога перетворитися в експерта-мистецтвознавця, то розуміння не шукайте. Начальник може і позбутися вас, оскільки ваші подальші плани з інтересами фірми не збігаються.

Буває й так, що придбання додаткових знань стає не тільки пошуком себе, але й хобі. У цьому випадку врахуйте, що таку бунтарську натуру не кожний керівник оцінить.

ВАЖЛИВО!

Ці документи знадобляться для вступу:

· заява;

· диплом про вищу освіту;

· медична довідка;

· 6 фотографій;

· ксерокопія паспорта;

· ідентифікаційний код.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад