Які умови прийняття на роботу неповнолітніх?

Неповнолітніми вважаються особи, які ще не досягли 18 років.

У трудових правовідносинах їх прирівнюють у правах до повнолітніх. Вони, так само як і повнолітні, зобов’язані чесно та сумлінно працювати, виконувати розпорядження роботодавця, додержуватись трудової дисципліни тощо.

У сфері охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці неповнолітні мають певні пільги, як це зазначено у ст. 187 КЗпП України.

За загальним правилом (відповідно до ст. 188 КЗпП України) допускається приймати на роботу лише неповнолітніх осіб, які вже досягли 16 років. Як виняток, за згодою одного з батьків або особи, що його замінює (усиновлювача чи піклувальника), можна приймати на роботу й осіб, які досягли 15 років.

Також допускається приймати на роботу осіб, яким виповнилось 14 років. Але це можливо, якщо (відповідно до ст. 188 КЗпП України) дотримуються такі умови:

· для підготовки молоді до продуктивної праці прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів;

· такі особи можуть виконувати тільки легку роботу, яка не заподіює шкоди їхньому здоров’ю;

· їхня робота не повинна порушувати процес навчання та має виконуватися винятково у вільний від навчання час (наприклад, під час літніх канікул);

· згода одного з батьків або особи, яка їх замінює, - усиновлювача чи опікуна;

· така особа повинна пройти попередній медичний огляд, порядок проведення якого визначено у Положенні про медичний огляд працівників певних категорій, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31 березня 1994 року №45.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад